Hoidot

Shiatsu ja akupainallus

Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan elinvoiman ajatellaan virtaavan meridiaaneissa eli energiakanavissa. Hyvä terveys perustuu elinvoiman esteettömään virtaukseen, elämänenergian tasapainoon, jonka häiriöt johtavat sairastumiseen. Tasapainon järkkyminen voi johtua muun muassa epäterveellisestä ravinnosta, liikunnan, levon tai unen puutteesta, tunne-elämän heilahteluista tai fyysisistä esteistä.

Shiatsu on lempeä koko kehon hoitomuoto, jossa terapeutti käy koko käden ja peukalon painallusten ja erilaisten venytysten avulla kehon meridiaanit läpi. Hoidon kulku on rytminen ja intensiivinen. Tuloksena saavutetaan syvän rentouden tila. Kun elämänenergia näin saadaan virtaamaan vapaasti, keho tasapainottuu ja tulee elinvoimaisemmaksi pystyen poistamaan kehoa vaivaavat häiriötilat. Hoito tehdään lattialla futonpatjalla. Hoitoon olisi hyvä pukeutua joustaviin, mielellään luonnonkuituisiin vaatteisiin. Hoito kestää noin 1,5–2 tuntia.

Hoidon yhteydessä käytettävillä muilla kiinalaisen lääketieteen menetelmillä voidaan shiatsun vaikutusta vielä tehostaa, esimerkiksi moksibustiohoito, akuvasarointi, mikro- ja kuivakuppaus. Myös lämpö- tai kylmäpakkausta, kukkaterapiaa, fytoterapiaa tai aromaterapiaa voidaan käyttää hoidon tukena.

Shiatsuhoidolla on saatu hyviä hoitotuloksia muun muassa näiden asioiden hoidossa:

 • korkea verenpaine
 • migreeni
 • päänsäryt
 • huimaus
 • niskan ja hartian jännitystilat
 • jäykät nivelet ja lihakset
 • rasitus- ja urheiluvammat
 • selkäkivut
 • iskias
 • stressi
 • jännittyneisyys
 • ruuansulatusvaivat
 • ummetus
 • fibromyalgia
 • kihti- ja reumataudit (säryt vähenevät)
 • kuukautishäiriöt
 • raajojen huono verenkierto
 • heikentynyt vastustuskyky
 • väsymys
 • unettomuus
 • masennus.

Perinteinen vyöhyketerapia

Vyöhyketerapia on kokonaisvaltainen hoitomuoto, joka sopii kaiken ikäisille. Hieromalla ja painelemalla jalkaterien, käsien tai korvien refleksialueita tasapainotetaan kehon toimintoja. Hoito elvyttää ja aktivoi kehon omia parantavia voimavaroja ehkäisten ennalta sairauksien syntymistä.

Vyöhyketerapiassa terapeutti käy painelemalla ja hieromalla jalkapohjien ja koko jalkaterän alueella olevat sisäelinten heijastevyöhykkeet läpi. Myös käsien ja korvalehtien heijastealueet käydään painelemalla läpi. Heijastealueen hoitaminen parantaa vastaavan sisäelimen toimintaa ja näin voidaan ylläpitää terveyttä ja myös poistaa häiriötiloja. Hoito kestää 1–1,5 tuntia.

Hyviä hoitotuloksia on saatu muun muassa kipu- ja särkytiloissa, ruoansulatuselinten vaivoissa, vauvojen koliikissa, hormonaalisissa häiriötiloissa, raajojen kylmyyden ja huonon verenkierron sekä aineenvaihdunnan ongelmien hoidoissa, migreenissä ja päänsäryissä. Hoidolla saadaan apua myös stressiin, jännitystiloihin, verenpaineeseen, tuki- ja liikuntaelinten vaivoihin, unettomuuteen, korva- ja poskiontelotulehduksiin ja niin edelleen.

Meridiaaniterapia

Meridiaaniterapia on kehon elämänenergian Chi:n tasapainotusmenetelmä, jonka perustana on vanha Kiinalainen lääketiede yhdistettynä moderniin länsimaiseen tietoon. Jo vuosituhansia vanhan kiinalaisen opin mukaan elämänenergia Chi virtaa kaikkialla ihmisen kehossa ja myös kaikkialla maailmassa. Chi etenee värähtelevillä aallonpituuksilla ja on liikkeessä koko ajan. Chi voidaan tuntea myös nimillä Ki ja Qi.

Meridiaaniterapiassa keskitytään 14 päämeridiaaniin. Lihastestauksella saamme selville elimistön tasapaino-/epätasapainotilan eli miten meridiaanimme voivat. Jokaisella meridiaanilla on omat testilihaksensa, jonka toimintaa testaamalla voidaan selvittää energian kulku tietyllä meridiaanilla. Jos lihas on osoittautunut testin avulla olevan epätasapainossa, voidaan tasapainottamiseen käyttää erilaisia menetelmiä.

 • Käsittelemällä hermoverenkierto kosketuspisteitä pään alueella ja hermo-lymfaattisia hierontapisteitä keholla sekä stimuloimalla spinaalirefleksiä selkärankapisteistä.
 • Käsittelemällä akupisteitä, joita painetaan sormilla, neuloja ei käytetä.
 • Meridiaanikanavien kevyt hieronta.

Meridiaaniterapian avulla voidaan saavuttaa nopeita tuloksia erilaisten sairaustilojen hoidossa, jotka ovat seurausta häiriintyneestä energiavirrasta tietyissä meridiaaneissa. Parhaan tuloksen saa sairaustilan alkuvaiheessa, esimerkiksi erilaiset ihottumat, turvotukset, hermostoperäiset sydänoireet, migreeni, erilaiset tuki- ja liikuntaelinvaivat kuten hermosäryt, noidannuolet, selkäsäryt ja jännitysniska. Se on todettu tehokkaaksi myös lapsettomuushoitona.

Meridiaaniterapia ei ole tarkoitettu vain hoitamaan jo sairastunutta, vaan myös hoitamaan ja pitämään terveyttä yllä, että sairautta ei ensinkään tulisi. Terapeutilta saa myös kotihoito-ohjeet pään alueen kosketuspisteisiin.

Intialainen päähieronta

Päähieronnalla on Intiassa vuosituhantiset perinteet. Eurooppaan intialaisen päähieronnan toi Dr. Narenda Mehta muuttaessaan 70-luvulla Intiasta Englantiin. Kehittäessään perinteisestä päähieronnasta kokonaisvaltaisen terapian (champissage), hän yhdisti erilaiset intialaiset päähierontamenetelmät yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Mehta lisäsi hoitoon niska-hartia alueen ja käsivarsien käsittelyn.

Intialainen päähieronta rentouttaa, rauhoittaa oloa ja lievittää stressiä. Se on myös mieltä hiljentävää ja vaikuttaa tärkeisiin energiakeskuksiin eli chakroihin. Intialainen päähieronta virkistää veren- ja lymfakiertoa ja helpottaa tehokkaasti monia vaivoja, muun muassa niska-hartiaseudun vaivoja, stressiä, päänsärkyjä, silmien rasittumista ja väsymistä, unettomuutta, korvien soimista. Lisäksi se parantaa keskittymiskykyä ja auttaa siten ajatustyössä.

Hoidossa käsitellään yläselkä, hartiat, käsivarret, niska, pää ja kasvot. Hoidettava istuu hoidon aikana mukavasti tuolilla. Hoito kestää noin 45 minuuttia.

Aromaterapia

Aromaterapia on ollut käytössä itämaisissa hoidoissa tuhansia vuosia. Kiinasta ja Intiasta aromaattisten öljyjen käyttö kantautui Egyptiin noin 3000 eKr. josta se kulkeutui Kreikkaan ja Roomaan. Se perustuu kukista, lehdistä, hedelmistä, kuorista, pihkasta tai juurista tislaamalla saataviin aromaattisiin haihtuviin öljyihin. Vain laadultaan korkeatasoiset eteeriset öljyt vaikuttavat terapeuttisesti.

Aromahieronnassa terapeutti levittää hoidettavan iholle lempeän koko kehon hieronnan avulla yksilöllisesti valitun aromaterapiaöljyn. Hierottaessa laimennetut eteeriset öljyt imeytyvät tehokkaasti ihon läpi elvyttäen samalla pintaverenkiertoa ja kiihdyttäen soluaineenvaihduntaa. Ne myös vilkastuttavat nestekiertoa ja rentouttavat lihaksia. Aromaöljyillä on myös hormoneja tasapainottava vaikutus. Niillä aktivoidaan ihmisen kehon ja tunne-elämän tasapainoa ja harmoniaa.

Eteeristen öljyjen ominaisuudet ja käyttöalueet ovat riippuvaisia niiden kemiallisesta koostumuksesta ja vaihtelevat virkistävistä, lämmittävistä, verenkiertoa elvyttävistä rauhoittaviin, viilentäviin tai desinfioiviin ja antibakteerisiin. Ne lievittävät kipua, poistavat nesteitä, elvyttävät solujen toimintaa, tuhoavat bakteereita ja viruksia, ovat antiseptisiä ja tulehduksia alentavia. Hieronnan lisäksi niitä voidaan käyttää myös höyryhengityksessä, höyrysaunoissa, kylvyissä, kääreissä, hauteissa, hajuvesinä, huoneenraikastajina sekä tuoksupolttimissa.

Eteerisiä öljyjä ei saa koskaan käyttää sisäisesti.

Korvakynttilähoito

Korvakynttiläterapia on luonnonmukainen hoitomuoto, joka periytyy Pohjois-Amerikan intiaaneilta. Heillä on myös syvä tietämys luonnollisista parannusmenetelmistä ja heidän välityksellään korvahoidot ovat tulleet tunnetuiksi ympäri Eurooppaa. Suomeen korvakynttilähoidon toi 1920-luvulla Muhoksella asunut nainen. Hän oli oppinut hoidon asuessaan Hopi-intiaanien keskuudessa Pohjois-Amerikassa. Myös Kalle Päätalon äiti oli tunnettu korvakynttilähoidoistaan. Mukavan kertomuksen Riitun korvahoidosta voit lukea Kalle Päätalon kirjasta Loimujen aikaan sivulta 557 alkaen. Sittemmin antibiootit sivuuttivat tämänkin hoitomuodon, mutta nykyään korvakynttilähoidot ovat jälleen yleistymässä. Ne ovat laajassa käytössä Euroopassa, USA:ssa ja Kanadassa.

Kanada-korvakynttilä on puhdas luonnontuote, joka valmistetaan perinteisin Hopi-intiaanien mallin mukaisesti käsityönä. Valmistusaineena käytetään hunajauutetta, orgaanista vahaa ja yrttiuutteita mm. Laventeli (rauhoittava), Tea-tree (tulehduksia poistava, desinfioiva), Eukalyptus (hengitysteitä avaava, tulehduksia poistava), Piparminttu (flunssan lievitykseen, poskiontelotulehduksiin), jotka imeytetään ohueen puuvillakankaaseen.

Hoidon käyttöalueita ovat muun muassa

 • korvatulehdus (ei akuutti)
 • poskiontelotulehdus (ei akuutti)
 • päänsärky
 • migreeni
 • paineen tuntu päässä
 • nenän tukkoisuus
 • äänet korvissa
 • tinnitus.

Lisäksi hoito virkistää kuuloa, vilkastuttaa aineenvaihduntaa, lymfanesteiden ja energian kiertoa sekä lisää vastustuskykyä. Paikallinen ääreisverenkierron stimuloiminen voimistaa immunologista puolustusjärjestelmää, jolloin antibioottikuurit ja lääkitystarve vähenee.

Hoidon suorittamisen estävät muun muassa putket korvissa, akuutti korvatulehdus tai allergia kynttilässä oleville aineille. Tuote ei ole lääke, joten sairastapaukset ohjataan lääkäriin.

Hoidon kulku:

 1. Haastattelun jälkeen tarkistetaan korvalampulla korvakäytävän ja tärykalvon tilanne.
 2. Hoidettava asettuu lepäämään kylkiasentoon.
 3. Kynttilä asetetaan korvaan ja sytytetään palamaan.

Aluksi palaminen aiheuttaa lievää imua ja kevyttä alipainetta korvissa ja poskionteloissa. Lisäksi alipaine kierrättää yrttiuutehöyryä korvassa, joka suojaa korvan ärtyneitä alueita. Alipaineen kierto stimuloi korvaa lempeästi ja höyry kerää ja poistaa epäpuhtauksia. Kuona-aineet kulkeutuvat pois kynttilän piipun kautta ja tiivistyvät sen jäänteeseen. Hoito on miellyttävä ja kivuton kokemus, jonka jälkeen olo on rentoutunut.

Hoitokertoja jatketaan yleensä niin kauan, kun korvista saadaan tuotosta. Yleensä tarvitaan 2–15 hoitokertaa. Hoito on hyvä uusia 1–2 kertaa vuodessa tapauksesta riippuen. Hoito kestää noin 40 minuuttia.

Kukkaterapia (Bach)

Kukkaterapia on tulevaisuuden kokonaisvaltaista lääketiedettä. Kukkauutteilla ei niinkään hoideta mitään fyysistä vaivaa tai sairautta, vaan niiden taustalla usein olevaa psyykkistä kielteistä tilaa, kuten pelkoa, vihaa, epävarmuutta, huolestuneisuutta, masennusta, stressiä, tai suvaitsemattomuutta. Pitkään jatkuttuaan nämä kielteiset tunnetilat aiheuttavat myös fyysisiä ongelmia. Kukkaterapian perusajatuksena on, että pyritään hoitamaan ihmistä eikä sairautta.

Kukkaterapia on samankaltainen syvällinen energeettinen hoitomuoto kuin homeopatia ja akupunktio. Se auttaa meitä laajentamaan käsitystämme koko terveydenhoidosta sekä ruumiin ja mielen välisestä yhteydestä johdattamalla meitä syvempään itsetuntemuksen, henkisen kasvun ja hyvinvoinnin tielle. Kukkatipat siis tasapainottavat mieltämme ja sitä kautta hoitavat kokonaisvaltaisesti koko olemustamme. Keho on kuin peili, joka kertoo kuinka voit sisäisesti. Esimerkiksi jatkuva lihasjännitys kertoo, että keho on alkanut kantaa puolestasi jotain, joka oli tai on helpompi tukahduttaa, kuin kokea ja ilmaista.

Kukkaterapian on 1930-luvun Englannissa kehittänyt Edward Bach (1886–1936). Hän oli tunnettu ja arvostettu lääkäri, bakteriologi ja tutkija, joka työskenteli muun muassa Lontoon homeopaattisessa sairaalassa. Hän toivoi, että kukkauutteet olisivat kaikkien ihmisten saatavilla.

Tunnetilojen pääryhmittely:

 • pelko
 • epävarmuus
 • välinpitämättömyys
 • yksinäisyys
 • vaikutusalttius
 • epätoivoisuus
 • ylihuolehtivaisuus.

Bach määritteli 38 erilaista tunnetilaa ja löysi kuhunkin sopivan kukkauutteen. Uutteet ovat valmistettu pääosin luonnonkukista ja metsän puista. Myrkyllisiä kasveja ei käytetä. Kukkauutteet ovat turvallisia käyttää, eikä yliannostuksen, sivuvaikutusten ja yhteensopimattomuuden vaaraa muiden hoitomuotojen kanssa ole. Kukkauutteita voidaan käyttää sisäisesti kerta-annoksina tai kuuriluontoisesti. Ulkoisesti niitä käytetään suoraan iholle, sekoitettuna ihovoiteisiin, hierontaöljyihin, kylpyveteen tai suihkepullosta huoneilmaan tai iholle. Terapeutti valmistaa kunkin asiakkaan tarpeiden mukaisesti kukkauutteista käyttöliuoksen (3–5 eri uutetta), jonka asiakas saa mukaansa ja nauttii tippoja sisäisesti noin kuukauden ajan neljä tippaa neljästi päivässä. Kukkaterapia sopii hyvin kaikille, myös eläimille esimerkiksi koti-ikävään ja pelottaviin tilanteisiin. Oppimisvaikeuksista, ujoudesta tai ylivilkkaudesta kärsivät lapset saavat tukea kukkaterapiasta. Se auttaa myös sairaita, kuolevia ja heidän omaisiaan hyväksymään väistämättömän ja saavuttamaan mielenrauhan.

Suomalainen kukkaterapia

Lääkäri ja homeopaatti Edward Bachin suurenmoinen, uraauurtava työ kukkaterapian kehittäjänä on innoittanut myös meitä suomalaisia tallentamaan omien luonnonkasviemme harmonisoivia vaikutuksia kaikkien ulottuville. Vuodesta 1983 lähtien suomalaisten kukkien hoitavaa tehoa ovat tutkineet Suomessa useat Bachin kukkaterapiaa antavat hoitajat, kukkaterapiatutkimusryhmä ja Frantsilan Luomuyrttitilan tuotekehittäjät. Suomalaiset kukkaterapiavalmisteet on valmistettu tohtori Bachin ohjeiden mukaan käyttämällä Suomen luonnosta saatavia kukkia ja kasveja. Ne on valmistettu Bach-kukkatippojen rinnalle ja tueksi. Yhteistyön tuloksena on valittu 24 kukkaa, jotka soveltuvat suomalaiseen perusluonteeseen ja suomalaisten tyypillisiin ongelmiin.

Suomalaisista kukkauutteista valitaan käyttöliuokseen yhtä tai tarvittaessa useampaa kukkauutetta, jota nautitaan kerta-annoksena tai 2–4 tippaa 2–4 kertaa päivässä muutamien viikkojen ajan tai tarpeen mukaan.

Fytoterapia

Fytoterapia eli kasvilääkintä on terveyden ylläpitämistä sekä sairauksien ennaltaehkäisyä ja hoitoa kasveilla ja niistä saatavilla aineilla. Yrttien pääasiallinen vaikutuskanava on fyysinen keho ja yrttilääkkeet ovat alkujaan myös kemiallisten nykylääkkeiden esikuvia. Kasvilääkinnässä käytetään vain mietoja ja puolivahvoja lääkeyrttejä, joiden hoitovaikutus on miedompi ja pehmeämpi kuin kemiallisten lääkkeiden.

Tämän päivän fytoterapia on tutkittua tiedettä, joka perustuu kasvin vaikuteaineisiin ja toisaalta suojaravinteisiin kuten hivenaineisiin ja vitamiineihin. Fytoterapia on historian kansojen vanhinta lääketiedettä ja ensimmäiset kirjoitetut yrttilääkinnälliset ohjeet ovat peräisin yli 5 000 vuoden takaa. Kasvilääkintä on laaja käsite ja ulottuu aina terveellisestä kasvisravinnosta rohtokasveilla lääkintään. Sisäisesti käytettäviä kasvisrohtovalmisteita ovat muun muassa yrttiteet eli hauteet, -uutteet, -jauheet, -kapselit, -puristeet, ja -siirapit. Ulkoisina hoitoihin käytetään yrttivoiteita, -öljyjä, -linimenttejä, -kääreitä, -pakkauksia ja -kylpyjä. Yrttien annostelu riippuu monista eri tekijöistä: rohtokasvien vahvuudesta, henkilön kunnosta ja iästä, samoin siitä, onko kyseessä pitkäaikainen vai lyhyt hoitokuuri. Usein fytoterapiaa käytetään muiden hoitojen tukihoitona. Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä yrttilääkinnällä on erittäin oleellinen tehtävä akupunktion rinnalla. Hoitosuunnitelmaa tehtäessä valitaan tapauskohtaisesti sopivat yrtit ja hoitotavat.

Moksibustiohoidot

Moksa on kuivatuista pujonlehdistä tehtyä massaa. Akupisteitä ja meridiaaneja tai tiettyjä ihoalueita lämmitetään hehkuvan moksapuikon avulla. Hoidon tarkoitus on lämmittää ja poistaa kylmää ja kosteutta, aukaista energiakanavia, vahvistaa elämänenergiaa, virkistää verenkiertoa, ehkäistä sairauksia ja ylläpitää terveyttä. Hoito sopii esimerkiksi ikääntyneille väsymykseen, kiputiloihin, lihas- ja nivelsärkyihin.

Erilaisista moksibustiohoitoja:

 • Suorassa ja epäsuorassa moksauksessa moksamassaa poltetaan jonkin aineen päällä. Esimerkiksi inkiväärimoksa on lämmittävä, kuivattava, muun muassa nivelsärkyihin ja flunssaan. Valkosipulimoksaa käytetään tulehduksissa. Merisuolamoksa vahvistaa energiaa ja kuivaa kehon liiallista kosteutta.
 • Moksapuikkoa käytetään etenkin energioiden vahvistamisessa, siinä painetaan jatkuvan moksauksen välillä akupistettä sormella, jolloin lämpö menee sisään. Laimentava vaikutus taas saadaan niin sanotulla linnunnokkamenetelmällä.
 • Moksaneula eli tulineula vahvistaa ja lämmittää neulan kautta.
 • Moksanappia voidaan polttaa pisteen päällä ja napin lämpö vie vaikutuksen meridiaaniin.
 • Yrttimoksa eli kylmämoksa on iholle laastarin avulla kiinnitettävä yrtti. Esimerkiksi paiseen päälle laitetaan yöksi piharatamon lehti. Piharatamolla on vetävä vaikutus ja aamuun mennessä paise on puhjennut ja mätä pääsee ulos.

Kuivakuppaus

Kuppauksessa on monia eri tekniikoita ja käyttöalueita.

 • Tulikuppauksessa aiheutetaan tulen avulla tyhjiö lasisen kuppauskupin sisään. Kupin sisälle saadaan näin imun ja lämmön vaikutus. Tämä tekniikka sopii hyvin esimerkiksi hartia- ja selkälihasten jännitysten helpottamiseen.
 • Kestokuppauksessa tulikuppi on paikallaan noin 10 minuuttia. Kuivakuppauksessa ei tule verta, mutta pinnallinen verenkierto paranee.
 • Pikakuppausta käytetään akuuteissa tapauksissa, poistamaan tulehdusta ja kuumuutta. Siinä kuppauskuppia käytetään pikaisesti ja useita kertoja valitulla kohdalla.
 • Yrttikuppauksessa valittua yrttiöljyä, tai uutetta hierotaan iholle ennen kuppausta tai sen jälkeen. Yrttiöljyä voi laittaa myös kupin sisään, jolloin se vaikuttaa imun ja lämmön kanssa kyseisessä kohdassa tehostaen hoidon vaikutusta.
 • Liukukuppauksessa valittua öljyä hierotaan iholle ja tulikuppia liikutellaan ihoa pitkin. Tätä käytetään esimerkiksi selkäreumassa. Tämä on yrttikuppauksen yksi työtapa.

Mikrokuppaus

Mikrokuppauksessa eli mikroverenpäästössä verta päästetään pieni tippa valituista akupisteistä akuvasaran tai verilansetin avulla. Joissain tapauksissa voidaan kyseiseen kohtaan laittaa lisäksi kuppauskuppi. Mikrokuppauksen käyttöalueita ovat muun muassa

 • alaselän kiputilat
 • kaiken tyyppiset päänsäryt
 • niskan jäykkyys ja särky
 • hartiaseudun kiputilat
 • nivelsäryt
 • huono verenkierto
 • kurkkukivut
 • poskiontelotulehdukset
 • kuumeen alennus.

Akuvasarointi

Akuvasaralla naputellaan akupistettä, meridiaania tai tiettyjä ihoalueita. Akuvasarointi hajottaa energian keräytymiä ja stagnaatioita. Kevyt naputtelu vilkastuttaa verenkiertoa ja kovempi naputtelu päästää kuumuuden pois. Akuvasaraa on hyvä käyttää esimerkiksi akuuteissa vammoissa, tulehduksissa, turvotuksissa, hartiasäryissä, jäätyneessä olkapäässä ja ihottuman ympärillä. Akuvasara on aina henkilökohtainen ja iho puhdistetaan ennen ja jälkeen hoidon.